Vőfély vagy Ceremóniamester?

Biztosan senki nem szerette az iskolában, amikor fogalmakat kellett bemagolni. Ezúttal nem az a célom, hogy betéve tudjuk a definíciókat, hanem csak az, hogy értsük meg a különbséget. Na, de miről is van szó?

A vőfély az, aki népviseletben vőfélybottal, kendővel, szalagos bokrétával a zsebében vezeti a násznépet. A hagyományokhoz híven mondja a kikérőt, a búcsúztatót és az összes köszöntőt. Mondandóját verses formában adja elő. Azoknak ajánlom, hogy vőfélyt hívjanak az esküvőjükre, akik a hagyományokhoz hűen szeretnék az eseményt lebonyolítani, azoknak, akik nem a Hiltonban tervezik a rendezvényt, hisz ott még maga a vőfély is kényelmetlenül érezheti magát. Illetve a legfontosabb, hogy a párnak és a násznépnek mire van igénye, hogyha több az idősebb vendég, ők nem fognak tudni mit kezdeni egy ceremóniamesterrel.

A ceremóniamester a modern kor szülötte, hisz a népies vőfélyek nem minden esküvőre megfelelő választások, pláne nem a ma divatos hajón tartott stb. típusú lagzikra. A ceremóniamester öltönyt visel, nem mond verset, sőt inkább egy stand up-oshoz hasonlítanám. Nagyon jól tud működni abban az esetben, ha fiatal a násznép, vagy éppen a pár óckodik a népies, hagyományos beszédektől.

Manapság van kialakulóban a modern vőfély, mint olyan, aki a hagyományokhoz hűen azért mond verseket és a pár kívánságához igazodva néhány szokást beépít a menterendbe. Ugyanakkor mindettől eltekintve olyan, mint egy ceremóniamester.

Egyáltalán miért van szükség bármelyikre? Úgy gondolom, hogy mindenképpen szükség van valakire, aki rendezi a násznépet, akitől kérdezhetnek. A rendezvény színesebbé tétele mellett a vőfélyek/ceremóniamesterek feladata, hogy tájékoztatást adjanak arról, hogy mikor lesz pisi szünet, hogy összetereljenek mindenkit egy – egy fényképre, hogy előre szaladjanak és a pappal megbeszéljék, hogy hol nem zavar a fotós és megannyi dolog. Ebben az esetben is fenntartom azt, hogy biztosan mindenkinek van nagydumás rokona, barátja, de azzal, ha őket kérjük meg, elvesszük tőlük a lehetőséget, hogy vendégként vehessenek részt a napon. Hisz egy vőfély egész 12 órát legalább dolgozik és akkor is figyelnie kell, amikor „csak ül”, hisz az ő feladata, ha érzi, hogy a násznép álmosodik, hogy a zenekart buzdítsa pörgősebb számokra vagy épp ő készül néhány játékkal.

A „választék” mondhatni végtelen, ha felütjük a Google keresőt. Döntés előtt mindenképp hallgassuk meg választottunk beszédét, hogy nincs-e beszédhibája, hogy biztosan tud folyékonyan beszélni. A választásnál a személyiség is kiemelten fontos, hisz a vőfély valahol a násznép részévé válik és csak akkor tudja a ti napotokat, nektek, személye szabottá tenni, hogyha hasonló emberi értékei vannak, mint nektek.

Mindenképpen fontos, hogy a nagy nap előtt beszéljük át a forgatókönyvet az általunk választott személlyel és térjünk ki minden olyan részletre, amit szeretnénk vagy épp, amit biztosan nem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: