Zene nélkül mit érek én?

…és mit ér egy esküvő? Nyersen kifejezve: SEMMIT. A zene életünk minden pillanatában ott van velünk, a buszon, a boltokban, a TV-ben, az altatódalokban, sportolás közben… MINDIG. De persze a pár a nagy nap legfontosabb összetevője, utánuk a násznép, majd a zene az, ami az esküvőn szinte minden pillanatot áthat. Ha kell nevettet, ha kell megsirat, ha kell pedig csak lágyan a háttérből szól, hogy a beszélgetések fesztelenebbül mehessenek a saját útjukon.

Kezdjük azzal, hogy milyen zenékre van szükség egy esküvőn.

Az egyházi szertartáson leggyakrabban a helyi templom zongoristája, orgonistája vagy épp gitárosa játszik. Ez ellen kár is tiltakozni, hiszen ennek helynek a hangulatát csak egy olyan ember tudja megteremteni igazán, aki gyakorta csinálja ezt.

A polgári szertartáson (legyen az szabadtéri, vagy házasságkötő teremben zajló) nem csak egy zeneszámot lehet választani.

Majd a lagzi helyszínén, a vacsora alatt lágy muzsika szólhat, ami nem is nyomja el a beszélgetést, de meg is gátolja a kínos csendet. Ami-után pedig mindenki jóllakott kezdetét veheti a hajnalig tartó bulizás. (Nyilván ezt megszakítják különböző programpontok: játékok, torta, slide show…, de erről majd egy következő bejegyzésben 🙂 Sokszor előfordul, hogy a pár egyáltalán nem szeretne mulatós zenét a lagzin, viszont a násznép éhezik rá, ilyenkor a menyasszony/menyecsketánc alkalmával szokott lenni a mulatós blokk, így az is, aki amúgy nem táncolna, pár csárdás lépéssel megpörgetheti az ifjú arát.

Most, hogy már tudjuk, hogy milyen zenékre van szükség rátérhetünk a stílusra. Mivel az ifjú pár nagy napja, így az ő ízlésük a mérvadó, viszont szem előtt kell tartani azt, hogy akkor nem fog a násznép hajnalig bulizni, ha nincs jó zene. Példának okért egy idősebb vendégekből álló násznép nem fog tudni mit kezdeni a mai slágerekkel, viszont egy fiatal társaság sem egy jazz bandára bulizna. Mint az életben mindenben, ebben is meg kell találni az arany középutat.

Mindent a zenekarról: Az élő zenénél nincs varázslatosabb és hangulatosabb. Egy igazán profi zenekar pedig nem azért áll ki egy lagzin, hogy szerepeljen, hanem azért, hogy a közönséget szórakoztassa és figyeljen arra, hogy melyik stílus talál be a násznépnél és annak függvényében módosítson az épp következő számokon. A banda tagjainak maximum 1 óránként azért szükség 15-20 perc szünetet, biztosítani, ami egy tökéletesen megtervezett forgatókönyv esetén nem is probléma, hisz a szünetek nem erőltetettek, hanem az esküvői program részei. (pl. 10 kor jön a torta) A zenekarok átlagosan hajnali 1-2-ig szoktak vállalni, utána pedig minden megkezdett óráért plusz díjat számolnak fel, amivel semmi gond nincs. Viszont nem rossz taktika, hogyha a zenekart a menyasszonytánc után leváltja egy DJ, hisz abban a lelki/tesi állapotban néha már nem is számít, hogy mi szól, csak zene legyen.

Érvek a DJ mellett: Valószínűleg egy zenekar is meg tudja oldani a szertartások hangosítását, viszont általában a DJ-knél ez a csomag része. Nagy előnyük, hogy nem 100-150 hanem jóformán bármennyi zeneszám a rendelkezésükre áll. Nekik is lehet tiltólistát vagy épp kedvenc listát adni, hogy mi szóljon, vagy mi ne. Egy jó DJ mindenre fel van készülve, van fény- és hangtechnikája egyaránt és ő sem szerepel, hanem a pár napján szolgáltatást nyúlt.

Hogy biztosra menjetek, jó előadót választottatok, menjetek el és hallgassátok meg élőben! Egy profi szolgáltató erre biztosan fog lehetőséget nyújtani nektek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: