Bízd ide a lagzidat

Szeretném, ha tudnátok, hogy esküvőszervezőként nem az a feladatom, hogy a kezetekből elvegyem a szervezés lehetőségét. A fő cél a segítség! A szolgáltatók esetében olyan emberek tartoznak a csapatomhoz, akiket nyugodt szívvel tudok nektek ajánlani, így nem nektek kell felhajtani a netről embereket. Az első egyeztetésünk után, a ti igényeitekre szabva, minden szolgáltatóból többet ajánlok nektek és a döntés a tiétek. Fogadjátok el a segítségem és keressetek bizalommal.

Pár hete elkezdtem egy interjúsorozatot, melynek keretében megkerestem minden esküvői szolgáltató típusból egyet, hogy meséljen nektek a saját területéről. A mostani interjút Kiss Attila DJ-vel készítettem. Fogadjátok szeretettel!

Hogy talált meg téged a DJ szakma? Mióta része az életednek?

2006. óta tevékenykedem DJ-ként, de már kora tinédzser koromtól érdekelt a dolog. Az első 8 évben főként klubokban és egyetemi rendezvényeken szórakoztattam a vendégeket Veszprémben és környékén, illetve a Balaton-parton. Majd 2013-tól fokozatosan tértem át az esküvőkre, céges bulikra és más privát rendezvényekre.

Esküvőket és egyéb rendezvényeket is vállalsz?

Igen, ma már szinte kizárólag esküvőkön és céges rendezvényeken dolgozom.

A ceremóniákat is tudod hangosítani egy esküvő esetében?

A ceremónia hang igényeit kompletten ki tudom szolgálni a zenék beszerzésétől a hangosításig. A beszédekhez megbízható Sennheiser vezeték nélküli mikrofonokat használok. Külön hangtechnikám van erre a célra, így nem kell a rendezvény közben átpakolni.

Szeretném bátorítani a párokat arra, hogy bízzák profikra a szertartás hangosítását. Sok helyszín a szertartás csomag részeként biztosítja a hangosítást is, de gyakori, hogy a kivitelezés igen gyatra: sokszor egy épp nélkülözhető pincér fiú van beállítva a laptop elé, aki próbálja jól csinálni, de hozzáértés híján nem sikerül. Természetesen vannak olyanok is, akik jó minőségű eszközökkel és szaktudással csinálják, de egy DJ szakmájából kifolyólag garantáltan szépen fogja ezt a dolgot megoldani.  


Hogy zajlik a párral való egyeztetés nálad?

Én rugalmasan állok a felkészülési folyamathoz, és alkalmazkodom az ügyfelek igényeihez. Van, akivel végig e-mailben kommunikálunk, de szoktunk videó hívással is egyeztetni, akinek pedig van kedve velem személyesen egy kávé mellett átbeszélni a részleteket, annak is örömmel állok a rendelkezésére. A lényeg, hogy megkapjam azokat az infókat, amik alapján készülni tudok az esküvőre.

Én magam a szóbeli kommunikáció híve vagyok: akár személyesen, akár telefonon 30 – 60 percben meg tudunk minden fontosat beszélni, és még arra is jut idő, hogy egy kicsit megismerjük egymást. Ez utóbbi ugyanúgy fontos nekem: a pár beenged engem egy intimitással bíró, nagy jelentőségű családi ünnepre. Kevésbé érzem magam idegennek és jobban megértem őket, ezáltal jobban ki tudom szolgálni az igényeiket, ha van időnk egy kicsit jobban megismerni egymást. De tisztában vagyok azzal, hogy valaki az e-mailes kommunikáció híve, vagy a munkája miatt komplikált időpontot egyeztetnünk. Tőlük e-mailben gyűjtöm be a felkészüléshez szükséges információt. Így előfordul, hogy csak az esküvő napján látjuk egymást először.

Mire számíthat tőled a pár?

Azt gondolom, hogy a párok megbízható, felkészült és rugalmas szolgáltatókat keresnek. Én ezt a három dolgot tudom magammal kapcsolatban garantálni.

A legtöbb esküvői szolgáltató munkáját nehéz egy honlapon keresztül, képekkel-videókkal bemutatni, mert ez egy személyes, élő dolog. Ennek ellenére a honlapomon található bemutatkozó anyagokkal próbálom megadni nekik a lehető legteljesebb képet arról, mire számíthatnak tőlem. Így el tudják dönteni, én lennék-e a megfelelő személy a zenefelelős szerepére.

Fontosnak tartom elmondani – a pároknak is el szoktam, mindjárt az elején – hogy a jó hangulat csak részben múlik a zeneszolgáltatón. Nagyobb részben a vendégek hozzáállásán dől el a dolog. Ha násznép nem szeretne táncolni, akkor a szolgáltató bevethet bármilyen trükköt, aznap nem lesz reggelig tartó ereszd el a hajam. Ez sajnos időnként elő is fordul. Egyébként sok eszköz van arra, hogy a közönséget feloldjuk és bevonjuk a buliba, ezeket alkalmazom is. Minden esetben arra törekszem, hogy a lehető legmagasabbra emeljem a hangulatot a zene segítségével. Az a célom, hogy úgy teljen el az este, ahogy az ifjú pár és a vendégek elképzelték. A legjobb visszacsatolás számomra természetesen az, ha tele a tánctér, de volt olyan esküvő, ahol előre szóltak, hogy valószínűleg nem fognak sokat táncolni. Itt azzal tudtam a legtöbbet tenni, hogy amikor nem volt buli, megfelelő hangerejű háttérzenét játszottam. A pár így képzelte el az estét, és maradéktalanul elégedett volt elmondásuk szerint.

Szerinted melyik esküvőre ajánlatos zenekart és hova DJ-t hívni?

A hagyományos sátras lagzikba ill. a kizárólag mulatós zenét kedvelőknek a legjobb erre szakosodott zenészt vagy zenekart hívni.

Hogy őszinte legyek, szerintem a zenés szórakoztatás csúcsán ma a sok fős party zenekarok vannak. Ők egy DJ-vel kiegészülve a legmagasabb színvonalon képesek zenét szolgáltatni. Jómagam is játszottam már ilyen zenekar mellett. Azt viszont tudni kell, hogy egy ilyen csapat gázsija elég magas.

 A ma házasodó generáció már DJ-k zenéjén nőtt fel. Nem érzik problémának, hogy nem élő zene szól, viszont elvárás részükről a széles repertoár, a jó minőségű hang és a modern zenei szemlélet. Egy DJ maradéktalanul képes ezt kiszolgálni egy megfizethetőbb áron. Modernebb lagzikra, nemzetközi esküvőkre biztosan DJ a legmegfelelőbb választás.

Aki nem DJ-párti, az általában az alábbi érveket hozza fel:
1. Nem élőzenét játszik. Ezzel nem tudok vitatkozni, ez a DJ-zene sajátossága. Viszont stúdió minőségű felvételeket játszik, ezért a hangzás nagyon jó.
2. Attól tart, hogy végig monoton techno vagy rap zene fog szólni. Ez viszont egy tévhit, egy esküvőkre szakosodott DJ a hagyományos, ismert slágereket is tudja játszani, ha arra van igény.

Fontos az is, hogy legyen egyetértés az esküvő fő résztvevői között a zeneszolgáltató tekintetében. Tipikus eset, hogy míg a szülők zenészt, a pár inkább DJ-t szeretne. Előfordult már, hogy az utolsó pillanatban a szülők rábeszélték a gyerekeket, hogy helyettem inkább zenekart hívjanak. Ez még mindig a jobbik eset, mint amikor végül engem hívtak, de a szülők látványosan lázadtak ellenem vagy méregettek egész este. Végül sikerült nekik bizonyítanom, de azért egy kis ideig kellemetlenül éreztem magam. A zenei igény teljes mértékben egyéni ízlés kérdése, kár vele vitatkozni. De fontos lenne, hogy ezek a játszmák le legyenek zárva a lagzi előtt, hogy ott már csak jól kelljen érzeni magunkat.

Mit tanácsolsz a jegyeseknek, mire figyeljenek a zenei szolgáltató választáskor?

Az első lépés, hogy tudjátok, mit szeretnétek. Ez néha nehéz, én sem tudtam a saját esküvőmön, hogy pl. pontosan milyen fényképeket szeretnék az esküvőről, de szerettem volna fotókat. Ha szántok rá időt, hogy összeálljon, mi az elképzelésetek, akkor fogtok megfelelő szolgáltatót találni hozzá.

Ha nincs korábbi tapasztalat a kiválasztott szolgáltatóval kapcsolatban, akkor ellenőrizzétek le a szolgáltató referenciáit. A facebook ajánlások sokat elmondanak, de érdemes akár fórumokon, csevegőkben is körbe kérdezni, mi volt a korábbi tapasztalat az adott személlyel.

Mindenképp kössetek szerződést a szolgáltatóval, és rá kell szánni az időt, hogy ebben részletesen tisztázva legyenek a szolgáltatás keretei ill. a rendkívüli esetek, pl. lemondás, vagy a vis maior esete, ami mostanában sajnos elég „forró” téma.

DJ választásakor érdemes tudni, hogy „az a haverom, aki szokott discoban játszani, és barátilag fél áron vállalja az esküvőmet” sajnos nem biztos, hogy maradéktalanul felkészült lesz. De ez csak akkor fog számotokra kiderülni, amikor már túl késő.

A túl olcsó szolgáltatásnak sajnos mindig híg a leve. A google-ban rákeresve számos írást találtok arról, kb. mennyibe kerül ma egy esküvői szolgáltatás. Ezzel összevetve el tudjátok dönteni, hogy az árajánlatban kapott összeg korrekt-e.

Ki tudnád emelni az egyik legemlékezetesebb, legkedvesebb esküvői történetedet?

Egyszer a veszprémi állatkert közvetlen szomszédságában hangosítottam szertartást, és a ceremónia közben, az igen-eknél belebőgött egy elefánt a beszédbe. Néhány percre meg kellett állnunk, mert a pár és a szertartásvezető sem tudtak megszólalni a nevetéstől.

Egyébként rengeteg esküvőn van egy-egy kisebb vagy nagyobb momentum, ami egészen megható vagy éppen vicces. Számtalan jó dolog szemtanúja lehettem már az évek alatt, többek között ezért is szeretek esküvőkre járni.

Web: www.personaldj.hu

Facebook: www.facebook.com/eskuvo.dj.fehervar

Instagram: www.instagram.com/personaldj.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: